I aktivitetsparken på Søndre Borgen står Camilla Løws skulptur "Portalen". Den er godt synlig i landskapet og skaper et naturlig samlingspunkt. Den er laget av miljøstål i distinkte farger og har en base av røykengranitt.
Aktivitetsparken er først og fremst laget for barn og unge, og har ungdomsskolen og barnehagen som nærmeste nabo, men møteplasser av forskjellig karakter gjør at alle kan føle seg hjemme her. I parken er det lagt opp til aktiviteter som skating, klatring, sandvolleyball, basket og andre typer ballspill, lek og avslapning.
Grusganger forbinder de ulike sonene. Parken er åpen og lett tilgjengelig for alle i nærmiljøet. Det er også Portalen, åpen i alle retninger og lett tilgjengelig.
En annerledes portal
Slik den står i landskapet, kan Portalen minne om en paviljong eller kanskje et lite tempel. Og, som tittelen tilsier, kan den også ligne en portal. Vi går gjennom den på vei fra én aktivitet til en annen. En portal fører oss jo nettopp over i noe nytt, men vanligvis leder den oss inn på én bestemt vei. Denne portalen er annerledes. Den definerer ikke veien videre, men lar det være opp til oss. Løws Portalen har flere innganger og fører til et nett av stier som forgrener seg utover i parken.
Går vi nærmere skulpturen, ser vi at den er bygget av H-bjelker, et vanlig bæreelement i arkitektur. De minner om søyler. Bjelkene fremstår som sterke og solide og er kronet med to sorte trekantformer i aluminium, som danner et slags tak. Bjelkene er pulverlakkert og blanke, og fargene danner en tydelig kontrast til parkens øvrige palett av naturfarger.
Hver bjelke har fått sin farge: hvit, sort, gressgrønn, neongul og pastellrosa – som et monumentalt tredimensjonalt abstrakt maleri. Den bjelken som bærer den tyngste vekten, er farget pastellrosa, og får noe mykt ved seg. Fargen står også i dialog med skulpturens lyserøde base i granitt.
En invitasjon
Går vi inn i skulpturen, ser vi tydelig hvordan den er konstruert. Det er ikke gjort noe forsøk på å skjule de kraftige boltene som føyer bjelkene sammen og holder skulpturen stabil, de er tvert imot malt sorte og blir tydelige markører. Denne ærlige konstruksjonsmåten er typisk for Løws skulpturer.
Skulpturen bidrar til at vi leser parken og det omkringliggende landskapet på en ny måte. Den forgrener seg ut i både arkitekturen og landskapet.
Trærne i området tegner opp vertikale linjer som et ekko av skulpturens tydelige linjer. Parkens grusganger blir også en slags forlengelse av Portalen siden de består av den samme granitten som basen til skulpturen. Den røde granitten går også igjen i noen benker like ved.
Portalen er stor nok til at mange kan møtes under det luftige taket, men sammenlignet med de to høyreiste bjørketrærne like ved virker den intim. Den skaper et åpent og inkluderende rom. Vi inviteres til å ta den i bruk – men hvordan er opp til oss. Vi kan gå gjennom den fra alle sider, lene oss inntil den, klatre på steinene, eller sette oss ned og spise matpakken vår. Vi kan betrakte den på avstand, men vi kan også bli en del av den.
Tekst: Halvor Haugen og Nina Mauno Schjønsby / Tekstbyrået
Bio
Camilla Løw (f. 1976) arbeider i hovedsak med skulptur. Siden hun ble ferdig utdannet billedkunstner ved Glasgow School of Art i 2001 har hun hatt en utstrakt utstillingsvirksomhet både i Norge og internasjonalt. Hun tar ofte utgangspunkt i prefabrikkerte industrielle materialer og arbeider i en minimalistisk stil med geometriske former i klare farger.
Løws kunstverk i det offentlige rom kjennetegnes ved at de inviterer oss til å ta dem i bruk. Til skulpturparken til Henie Onstad Kunstsenter har hun utført Neon Winter og Social Geometry (2011), og på Kunsthøgskolen i Oslo står hennes Double Dynamic (2012). Ved Nordbyvannet i Ullensaker finner vi hennes monumentale skulptur Broken Thrones (2020).
Fakta om Søndre Borgen aktivitetspark
Kunstner: Camilla Løw
Byggherre: Asker kommune v/Prosjekt og utvikling (PRU)
Landskapsarkitekt: LINK Arkitektur
Entreprenør: Aktiv Veidrift
Adresse: Søndre Borgen 16, 1388 Asker
Kunstutvalgets medlemmer:
Prosjektledere Mette Kringen (Prosjekt og utvikling, Asker kommune)
Landskapsarkitekt Hanne Gjermstad (LINK Arkitektur)
Kunstfaglige rådgivere Vibeke Hermanrud (kunstordningen, Asker kommune)
Kunstkonsulent Yola Maria Tsolis (kunstordningens tverrfaglige forum)
Brukere; Anita Sønsteby og Glenn Erland Ørmen (Borgen barnehager) og Therese Christensen Fløtre (rektor, Borgen ungdomsskole)