Bærekraftig kunst av F36 til Nedre Sem gård

«Det som er og det som var» er en installasjon som utført av kunstnergruppen F36 som går over flere vegger og over to plan i den gjenoppbyggede låven på Nedre Sem. Kunstutsmykningen er en del av Asker kommunes FutureBuilt-prosjekt som har miljø og sirkulær økonomi i fokus.

Det som er og det som var av kunstnergruppen F36. Vegginstallasjoner I av III

Materialene er hovedsakelig gjenbrukte deler fra landbruksmaskiner, planker og metallbeslag som ble funnet på den gamle låven. De ble satt sammen med keramiske objekter i glasert og brent leire.

Installasjonen er inspirert av låvens historie, landskapsvernområdet og rødlistede soppers truete syklus og funksjon. Kunstnerne har modellert keramiske elementer i form av sopplignende objekter og sirkulære former, som viser til kretsløpet og soppens funksjon i resirkulering og omforming av avfall til nye næringsstoffer for andre arter. Gjenbruket av kulturhistoriske funn og den kunstneriske prosess er i tråd med grunntanken i FutureBuilt.

Kunstnergruppen F36 har atelier på Dikemark og består av følgende kunstnere: Stina Gellein, Riri Klingenberg Green, Pippip Ferner, Kirsten Selmer, Jutta Nestegaard, og Ana Maria Lopez.

>> Last ned 24 siders katalog med bilder og tekst om kunstprosjektet i pdf

Om Nedre Sem Gård

Nedre Sem Gård skal bli arbeidssenter og boliger for personer med funksjonsnedsettelse i ombygd låve som rehabiliteres i tråd med FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg.

I tråd med FutureBuilts kriterier for sirkulære bygg har den gamle låven blitt demontert og gjenoppbygget ved å utnytte eksisterende trematerialer, tegl og steinmur i nytt bygg og inventar. Byggeplassen skal være utslippsfri, og bygget skal være fritt for fossil plast.

Illustrasjon fra Nedre Sem
Illustrasjon av Nedre Sem Låve.

Konseptuell ide og intensjon med kunstprosjektet

Kunstprosjektet ved Nedre Sem Gård er forankret i en grønn og miljøvennlig profil, som bidrar til dialog og refleksjon omkring produksjon og forbruk på en leken og innovativ måte. Kunstnergruppen F36 utforsker ideer og materialer knyttet til redesign og gjenbruk på interessante og inspirerende måter.

Bygget ligger i et landskapsvernområde og kunstprosjektet "Det som er og det som var" setter også søkelyset på ivaretagelse av det biologiske mangfoldet.

En overordnet intensjon er å utforske og utvikle miljøvennlige modeller og metoder for kunstproduksjon i offentlige rom. Hvalstad skole som ligger i nabolaget er under ombygging og baserer seg på en sterk bærekraftsprofil med gjenbruk av tegl. Kunstprosjektene vil derfor ses i sammenheng. Dokumentasjon av miljø- og klimavalg underveis i kunstprosessen og produksjonen bli en del av oppdraget til kunstnerne.

En del av kunstnernes oppdrag har vært å dokumentere valg og avveininger som tas underveis knyttet til miljø og bærekraft. Kommunens miljørådgiver bistår kunstprosjektene på Hvalstad og Nedre Sem med tanke på å måle CO2 fotavtrykk, veilede på miljøvennlige materialvalg og være en generell rådgiver til kunstnere og Asker kommunes kunstordning.

Ilustrasjonsbilde Nedre Sem
"Det som er og det som var," del II av III.

Detaljer om kunstprosjektet

Oppstart våren 2023. Ferdig til april 2024

Byggherre: Asker kommune

Arkitekt: Ola Roald Arkitektur

Landskapsarkitekt: Sweco AS

Entreprenør: Veidekke Entreprenør

Kunstnerne: Kunstnergruppen F36 ved Stina Gellein, Riri Klingenberg Green, Pippip Ferner, Kirsten Selmer, Jutta Nestegaard, og Ana Maria Lopez.

Organisering: Oppfølging fra kommunen ved kunstfaglig rådgiver Vibeke Hermanrud og prosjektledere Even Bergstrøm og Alf Kaare Stokke fra Prosjekt og utvikling, og i dialog med med miljørådgiver Marie Nokken og brukerne ved fagarbeider Marianne Marianne Müller Pedersen.