Stillehavsøstersprosjekt: Fra fjord til form

Kunstordningen har initiert et nytt pilotprosjekt knyttet til Oslofjorden. Stillehavsøsters er planlagt benyttet som materiale på nye og innovative måter i utviklingen av kunst i offentlige rom.

Stillehavsøsters på Håøya i Oslofjorden Foto: Vibeke Hermanrud

Prosjektet er to-delt der første fase er en materialutforskning med mål om å utvikle en bærekraftig og plastisk materialblanding basert på brent pulver (kalk) fra stillehavsøsters. Andre fase er å bruke dette materialet i en steds-spesifikk kunst-installasjon utendørs i Holmsbu og eventuelt andre steder i Asker. Prosjektet er to-årig.

Hurum Pulp

For å utvikle dette prosjektet har kunstordningen startet et samarbeid med Hurum PULP, som et nettverk med profesjonelle aktører innen kunst og kultur på Hurumlandet. Prosjektleder Trine Wester er bosatt på Tofte og har mye materialkunnskap. Hun er kunstner og førsteamanuensis på kunst- og håndverksavdeling på Kunsthøgskolen i Oslo.

- Dette er et mangefasettert pilotprosjekt, som bl.a. handler om å utvikle nye bærekraftige materialer, som kan benyttes til kunstintervensjoner. Det er også et viktig formidlingsprosjekt om Oslofjordens utfordringer, forteller Trine Wester. 

Andre samarbeidspartnere

I prosjektperioden vil kunstordningen og Hurum Pulp samarbeide med flere andre tverrfaglige miljøer, som bl.a. Kunsthøgskolen i Oslo, No17 og natur- og miljørådgiverne i Asker kommune. Nosytten er et næringsnettverk basert på FNs bærekraftsmål, som fremmer bærekraftig forretningsutvikling og samarbeid på tvers av sektorer som har startet Prosjektet: Stillehavsøsters fra avfall til ressurs - No17. 

Viktige datoer

30. april: Felles sankedugnad av stillehavsøstersskjell ved Hvalstad bad.

15. august: Brenning av skall brenning i Tofte Næringspark

13. september: PULP deltar på Holmsbusymposiet og presenterer materialutforskning & konseptutvikling

Oslofjordens miljøsituasjon

  • Siden 1990 har det marine biologiske mangfoldet i Oslofjorden gått ned med 75 %.
  • Tapet av tareskoger og ålegrasenger, som er viktige habitater for mange arter, er en betydelig trussel mot Oslofjordens økosystem.

  • Fokusområde 4 i Miljødirektoratets femårige plan for å forbedre miljøtilstanden i Oslofjorden inkluderer å styrke innsatsen for å bekjempe stillehavsøstersen. Dette gjøres primært ved å samle skjellene fra steiner og havbunnen.

Kalkutvinning i Norge

  • Kalkbrenning i Norge har en lang historie, som dateres tilbake til 1100-tallet, hvor lokalt hentet kalkstein ble brukt. Norges kalkforekomster er over 400 millioner år gamle, og ble dannet av blant annet skall fra koraller, skjell, trilobitter og mikroskopiske organismer. 
  • Kalkproduksjonen blomstret mellom 1850 og 1920, med over 200 kalkovner i drift over hele Norge. Bærum, Asker og Telemark var fremtredende regioner for denne industrien - det såkalte Oslofeltet.
  • I Asker er en gammel kalkovn ved Hvalstad bad et kulturminne. Og kalkovnene på Brønnøya ble restaurert i 2014.
  • Fun fact: I 1720 hadde Bærum 29 aktive kalkovner. I dag er Bærum kommunes våpenskjolden kalkovn!

Kontaktinformasjon

Trine Wester

Vibeke Hermanrud, kunstfaglig rådgiver i Asker kommune